
Gorczyca w sam raz dla kulturystów
30 września 2011, 13:05Rada od naukowców dla osób pracujących nad muskulaturą? Podnoście ciężary i jedzcie gorczycę, np. w postaci musztardy. Badania na szczurach wykazały bowiem, że występujący w gorczycy homobrasinolid sprzyja syntezie białek, zwiększa apetyt i masę mięśniową, a także liczbę i rozmiary włókien mięśniowych (FASEB Journal).

Pierwsze zdjęcia irbisów z Ałtaju
2 grudnia 2011, 10:26Po raz pierwszy rozmieszczone przez rosyjski WWF aparaty z czujnikiem ruchu wykonały zdjęcia irbisów z Ałtaju. Dotąd naukowcy mogli monitorować pogłowie tych rzadkich kotów wyłącznie na podstawie tropów, odchodów, kępek sierści oraz śladów pazurów i zębów na drzewach.

Rzymskie wielbłądy w Europie: zwierzęta juczne, a może maskotki?
17 lutego 2012, 06:59Cesarstwo Zachodniorzymskie stało nie tylko na koniach, ale i na wielbłądach. Co więcej, były one importowane również na północ Europy. W czasie podróży siecią traktów można się więc było poczuć jak na Saharze czy stepach centralnej Azji...

Śmieci zmieniają zachowanie morskich zwierząt
9 maja 2012, 10:54Absolwenci Scripps Institution of Oceanography przeprowadzili wstępne badania pokazujące, że Wielka Pacyficzna Plama Śmieci może mieć wpływ na zachowania organizmów morskich. Wspomniana Plama to gigantyczny obszar zanieczyszczeń, odkryty przed 15 laty pomiędzy Hawajami a Kalifornią

Rozpoznajemy wiek na postawie zapachu ciała
31 maja 2012, 10:03Ludzie potrafią ocenić wiek innych osób na podstawie ich zapachu. W dużej mierze zależy to od umiejętności identyfikowania woni starszych osób, która wbrew obiegowej opinii, okazała się mniej intensywna i nieprzyjemna niż zapachy jednostek młodych i w średnim wieku (PLoS ONE).

Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).

Marszczenie palców ułatwia chwytanie mokrych przedmiotów
9 stycznia 2013, 10:37Pomarszczone przez moczenie opuszki palców zwiększają pewność chwytu przy obchodzeniu się z mokrymi lub zanurzonymi w wodzie obiektami.

Zaklinacz płazów
16 kwietnia 2013, 12:48Płazy określane zbiorczą nazwą coquí zamieszkiwały pierwotnie Portoryko, lecz pod koniec lat 80. ubiegłego wieku dotarły na statku na Hawaje. Nocne zawołania godowe samców są bardzo głośne (ponoć natężenie dźwięku sięga nawet 90 dB), co skutecznie zakłóca sen zarówno stałych mieszkańców, jak i turystów. Jak się okazuje, na szczęście udręczeni mogą skorzystać z fachowej pomocy "zaklinacza".

Kurkumina może długotrwale chronić płuca wcześniaków
3 lipca 2013, 12:54Wcześniaki są poddawane tlenoterapii i sztucznej wentylacji. Niestety, ratujące życie zabiegi prowadzą do dysplazji oskrzelowo-płucnej. Najnowsze badania naukowców z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazały jednak, że uszkodzeniom można na dłuższą metę zapobiegać za pomocą kurkuminy, żółtego barwnika z kłączy ostryżu.

Płaska linia to nie koniec - śpiączka może być głębsza
20 września 2013, 06:45U ludzi i zwierząt istnieje głębszy stopień śpiączki niż ten odzwierciedlany w EEG przez płaską linię izoelektryczną. Charakteryzuje się on aktywnością mózgową generowaną przez formację hipokampa, która następnie rozprzestrzenia do kory.